El/CentOS

From CSWiki
Jump to navigation Jump to search

Η παρούσα σελίδα είναι υπό κατασκευή. Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες με προσοχή.

Το λειτουργικό σύστημα (ΛΣ) (Operating System - OS) CentOS χρησιμοποιείται εκτεταμένα στο τμήμα Πληροφορικής. Είναι ένα λειτουργικό της οικογένειας UNIX και ειδικότερα της ομάδας λειτουργικών τύπου Linux. Βασίζεται στο πολύ γνωστό λειτουργικό

Centos icon 60.png

RedHat Enterprise Linux από το οποίο παίρνει και το πηγαίο του κώδικα (source code). Το CentOS χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη σταθερότητα και μακροβιότητα (υποστηρίζεται για τουλάχιστον μια δεκαετία). Έχει ιδιαίτερες ικανότητες σαν λειτουργικό κλάσης διακομιστή (server). Παρόλα αυτά μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα πολύ καλό σταθερό και εξαιρετικά γρήγορο σύστημα χρήστη (desktop system) αν γίνουν κάποιες προσθήκες και προσαρμογές για να υποστηρίζονται διαδεδομένες εφαρμογές. Το πιο κάτω κείμενο προσπαθεί να δώσει οδηγίες πως ένα σύστημα CentOS μπορεί να μετατραπεί σε λειτουργικό για προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή εξαιρετικής ποιότητας. Ταυτόχρονα δίνουμε και οδηγίες πως μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των μαθημάτων του τμήματος Πληροφορικής.

Είναι γνωστό ότι το CentOS πολύ συχνά δεν παρέχει τις τελευταίες διαθέσιμες εκδόσεις των εφαρμογών. Ο λόγος είναι ότι η επιδίωξη του είναι η παροχή ενός πολύ σταθερού και γρήγορου συστήματος που κανει χρήση των υλικών (hardware) με τον καλύτερο τρόπο. Αν οι ανάγκες σας επιβάλλουν χρήση των τελευταίων εκδόσεων υπάρχουν εναλλακτικές εκδόσεις Linux. Μια καλή εναλλακτική λύση στο CentOS είναι το Ubuntu Linux.

Τι Απαιτείται

Για να κάνετε χρήση του CentOS δεν χρειάζονται ιδιαίτερα ειδικευμένα μηχανήματα. Τόσο οι μικροεπεξεργαστές Intel όσο AMD υποστηρίζονται. Άρα ένας οποιοσδήποτε υπολογιστής (ακόμα και πιο παλιάς γενεάς) μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά.

Εγκατάσταση

Ενέργειες μετά την εγκατάσταση

in shell startup do: alias rm rm -i

Εγκατάσταση και Αναβάθμιση Λογισμικών

  • Όπως είναι κατανοητό, υπάρχει πληθώρα λογισμικών τα οποία είναι διαθέσιμα με την μεθοδολογία του ανοικτού κώδικα. Οι επιλογή του ενός αντί του άλλου λογισμικού είναι πολλές φορές ζήτημα προσωπικής προτίμησης. Στον παρόντα οδηγό δίνουμε προτιμήσεις που έχουμε βρει ότι λειτουργούν ικανοποιητικά.
  • Για να βοηθήσουμε στην επιλογή λογισμικών έχουμε δημιουργήσει ένα πίνακα με τα επιλεγμένα μας λογισμικά τα οποία έχουμε δοκιμάσει. Μπορείται να βρείται μεγάλο αριθμό λογισμικών ψάχνοντας στο διαδίκτυο.
  • Συνήθως, εκτός από πολύ απλές περιπτώσεις, ένα λογισμικό για να εγκατασταθεί χρειάζεται πρώτα να γίνει εγκατάσταση των προαπαιτούμενων του (βιβλιοθήκες λογισμικού). Στο περιβάλλον MS-Windows αυτές οι βιβλιοθήκες βρίσκονται ήδη μέσα στο λογισμικό ή εγκαθίστανται δυναμικά.
  • Στο Linux λόγω και της πληθώρας βιβλιοθηκών είναι δυνατό να μην παρέχονται από το λογισμικό που εγκαθιστούμε. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας έιναι πιθανό η αρχάριοι χρήστες να μην μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικά. Η ΟΤΥ για να κάνει την εγκατάσταση πιο εύκολη για τους χρήστες έχει δημιουργήσει ειδικό σύστημα αποθήκευσης των λογισμικών και των απαιτούμενων τους. Η χρήση αυτής της βιβλιοθήκης απλοποιεί τα πράματα αφού όλα όσα χρειάζεται ένα λογισμικό βρίσκονται στη βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη αυτή περιέχει λογισμικά που αναφέρονται στον οδηγό με τα επιλεγμένα μας λογισμικά (όσα δεν διανέμονται με το κυρίως λειτουργικό).
  • Για να ενεργοποιήσετε αυτή την "αποθήκη" ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες:
Στο μενού>
Applications/Add Remove Software (θα χρειαστέιται root προσβαση)
Edit/Repositories
Add
Name: CS-UCY-APPS
Description: Computer Science Applications
Location: ftp://yum.cs.ucy.ac.cy/pub/linux/CS-Applications/centos/$releasever/$basearch/

Ανάπτυξη Λογισμικού

Η ανάπτυξη λογισμικού είναι ειδικότητα στην πληροφορική και σαν τέτοια απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Η ανάπτυξη τέτοιων γνώσεων απαιτεί υπομονή και επιμονή. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος ανάπτυξης λογισμικών.

Κατά την διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού (software development) είναι σύνηθες να χρειαστούν εγκατάσταση μεγάλος αριθμός ειδικών βιβλιοθηκών για να είναι εφικτή η ανάπτυξη λογισμικού. Ποιες βιβλιοθήκες πρέπει να εγκατασταθούν εξαρτάται από την εργασία που το λογισμικό μας θα επιτελέσει. Η γνώση του λογισμικού που αναπτύσσεται είναι απαραίτητη. Τέτοιες βιβλιοθήκες και υποσυστήματα στο CentOS, συνήθως, έχουν ονόματα με κατάληξη devel.

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να βεβαιωθούμε για τα προαπαιτούμενα από τις πληροφορίες του λογισμικού που αναπτύσσουμε.

Μερικά βασικά λογισμικά που είναι αναγκαία για ανάπτυξη λογισμικού είναι:

  • autoconf
  • imake
  • gcc
  • flex

Eclipse IDE

Η χρήση ενός IDE (Integrated Development Environment) [1] βοηθά πάρα πολύ στην ανάπτυξη λογισμικών. Η Eclipse χρησιμοποιείτε εκτεταμένα στο Τμήμα για την ανάπτυξη λογισμικών. Η Eclipse μπορεί να εγκατασταθεί με:

Applications/Add Remove programs/
View/List
Select eclipse-platform
Apply

Anjuda IDE

Thunderbird

  • Για να μετακινήσουμε το configuration του Thunderbird μετακινούμε όλο το profile. Εάν δεν έχουμε κάνει αλλαγές από τα deafult τότε αυτό μόνο χρειάζεται.

Εγκατάσταση Windows

Προβλήματα

  1. Suspend/Resume how to


Επίσης